18.4.2012

Sisusta siis tutkii: haasteiden leviäminen

Jos kolme sanoo kolmelle moi ja ne sanoo kolmelle moi ja ne sanoo taas kolmelle moi. Niin todella moni sanoo moi (3+(3x3)+(3x3x3)= 39).Tein noin kolme viikkoa sitten haasteen Vippaa 500 ja lähetin sen eteenpäin neljälle blogille, joista osa pisti haasteeni eteenpäin valitsemilleen blogeille seuraavan seitsemän päivän sisällä. Nämä bloggaajat taas vuorostaan haastoivat lisää blogeja tuhlamaan 500 euroa jne. Nyt on sitten saanut seurata, kuinka kyseinen haaste on esiintynyt yhä useamman blogin kirjoituksissa.

7 päivän jälkeen haaste oli levinnyt näin.

Kaikessa tylsyydessään tämä insinööri-analyytikko-numerofiilistelijä ei voinut olla olla tekemättä tilastoja asiasta. Päätin siis tarkastella, miten ja minne haaste onkaan levinnyt yhden viikon aikana. Jos siis juuri sinun blogisi teksti ei kuvassa näykään, se johtuu vain siitä, että sitä ei oltu julkaistu 29.3. mennessä. TAi en ole tarkastanut lähteitäni kunnolla.
Tietenkin olen äärettömän tyytyväinen, että haasteideani oli niin loistava, että se kertytti informaatiota analysoitavaksi. Oikeastaan se tulvi aineistoa analysoitavaksi ja meinasi jopa hermo mennä, kun se yhden viikon aikana vain haarautui yhä kauemmas tuntemattomien blogien maailmaan. No sainpahan samalla tutustua noin seitsemäänkymmeneen blogiin, joista ainakin puolet oli täysin uusia tuttavuuksia. Jouduin lukemaan jopa muotiblogejakin. (Eivät päässeet lukulistoilleni,  koska ei ollut alusasukuvia)


No mutta katsellaanpas sitten, millaisia käppyröitä tilastot saavat aikaan (jos/kun käppyrät eivät kiinnosta, hyppää suoraan tekstin loppuun).

Tarkasteluajanjaksona eli viikon aikana haaste oli lähetetty 66 blogille. Noin puolet näistä oli ehtinyt ottaa haasteen vastaan ja laittaa sen eteenpäin. Osa ei tosin heittänyt haastetta millekään tietyille blogeille, vaan teki haasteesta ns. avoimen, vastatkaa jos huvittaa. Päivitysnopeus oli tekemieni tilastojen (exel oli kovassa käytössä) mukaan noin 2,5 vuorokautta niiden osalta, jotka vastasivat haasteeseen ensimmäisen viikon sisällä. Parhaimmillaan haaste pääsi viiden askeleen päähän seitsemän päivän sisällä. Kolmas laskemiini kuuluva muuttuja on lähetyskerroin (L), eli kuinka monelle blogille haaste lähti menemään. Tutkimusjakson aikana haasteeseen vastanneet laittoivat haasteen eteenpäin keskimäärin 3,5714285 blogille (ja jätin laskelmistani pois yhden varsin tehokkaan himolähettäjän). Tosielämässä tämä luku kyllä ajan myötä pienenee, koska yhä useammat blogit ovat jo aiemmin saaneet/vastanneet haasteeseen.

Jottei blogini muuttuisi ihan unilääkkeeksi jätän tarkemmat laskukaavat ja päätelmät omaan tietooni. Lyhyestä siis virsi kaunis.
  
1+ 0,9  x ( L + L^2 + L^3 + L^4 + L^5 ) = 1096 

Eikö auennut? No siis, laatimani yksinkertaisen matemaattisen mallin mukaan haasteen pitäisi nyt löytyä 1096 blogista. Koska olen tässäkin asiasssa (siis matikassa) niin hyvä, on virhemarginaali varmasti erittäin erittäin pieni. 

Tämän roskan ja säälittävien matemaatisten mallien miettimisten takia olen menettänyt yöuneni jo kymmeninä öinä. Parempi kuitenkin varmaan, että jatkan tätä analysointia itsekseni. Ehkä kuitenkin huomenna kerron, mitkä oli suosituimmat haasteissa esiintyneet tuotteet.


Sisustaja siis... kiittää ja kuittaa

33 kommenttia:

 1. Tämä oli tosi mielenkiintoinen analyysi. :) Jos tykkäät harrastella analyyttistä ajatustyötä enemmänkin, niin mielelläni lukisin näitä myös jatkossakin. =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia kovin, kiitos myös "mainoksesta" lukeepahan yli 2o ihmistä tämänkin nyt. Analyysejä ja testejä tulee lisää, lupaan sen. :)

   Poista
 2. Mielenkiintoinen ja hauska :) myös itse haaste on ollut mukavaa luettavaa.

  VastaaPoista
 3. Vastaukset
  1. Kiitos kovin kommentista, tämä oli vain pieni raapaisu kaikesta siitä pohdinnasta, mitä tämän takia on tehty. Mutta kaikki nämä kommentit lämmittää niin sydäntä, että ehkä jaksan tehdä myös sen seuraavan analysoinnin.

   Poista
 4. Insinööriyttä parhaimmillaan! Mielenkiintoista luettavaa ja mielenkiinnolla itsekin seurailin haasteen leviämistä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että ei kesken tekstin nukahda. Jos jokainen linkittäisi oman haasteensa kommenttiketjuuun olisi analysointi HUOMATTAVASTI helpompaa. Ehkä käskytän näin tapahtuvaksi seuraavalla kerralla :D

   Poista
 5. Olipa huikea ja hauska :)

  VastaaPoista
 6. Hyvä Enne, oikein lumipalloefekti.
  Hei mä puutun sun listalta mut johtunee siitä että kukaan ei laittanut haastetta mulle, byhyy, niin tein sen sitten ihan itsekseni. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heips Outi. Puutut tietenkin listalta koska teit haasteen ensinnäkin tutkimusajan jälkeen ja kuulut ns. VH -ryhmään (villihevoset) Joiden määrää on äärettömän hankala saada selville. Eli poimit haasteen K-tyypin blogista (K-tyyppi on keskeyttäjät, jotka eivät jatkaneet haastetta eteenpäin) Ihanaa, että haasteen kuitenkin teit ja ensi kerralla aloitan sinusta lumipallon pyörittelyn :)

   Poista
 7. Näin toisena insinöörinä täytyy todeta, että mahtava kohde matemaattiselle mallinnukselle :) Yllätyin, että haaste tuli blogiini vain yhden välikäden kautta enkä silti tajunnut että se oli lähtöisin täältä. Melkoinen sisustusblogistania meillä Suomessa kasassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sähän oot DI ;)
   Matemaattisesta mallista puuttuu tosin monia osa-alueita, kuten levinneisyyden vaikutus ajan funktiona ja liika levinneisyyden vaikutus.

   Poista
 8. Tarkkaa työtä indeed! :) Minäkin sain sen haasteen, mutta menin sitten tuhlaamaan oikeasti, ennen kuin ehdin tehdä sitä virtuaalisesti. Joten ajattelin tehdä muunnoksen postauksesta; mihin virtuaaliraha johti...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Infoa minulle sitten kun kyseinen postaus on tehty :)

   Poista
  2. Jo vain! Nyt kyllä nolottaa, mutta yksi niistä ostoksista oli tuo pöytä, joka olikin päässyt sinun top-listalle :D

   Poista
  3. No ny mää kirjoitin. Tosin ilman kuvia...

   Poista
 9. Senkin hassuttelija.. Viittisitkö tehdä mullekkin analyyttisen pohdinta + laskutoimitus-postauksen 4 viikon sisustuskuva haasteesta? :)
  Tämä oli kiva postaus. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että tykkäsit :)
   Teidän haasteenne on lähtökohdiltaan täysin erillainen ja olen sitäkin tutkinut jonkin verran. Siinähän levinneisyys ei perustunut eteenpäin kertomiselle, vaan kiinnostuneet joko tarttuivat siihen, tai sitten eivät.
   Upea haaste, tosin äärettömän työläs.

   Poista
  2. Oli lähellä, ettemme mekin lähteneet tekemään tätä 4 viikon sisustuskuvahaastetta.. mutta sitten jotenkin se vaan ei tuntunut meiltä. Meillä ehkä olisi tullut vähän sellainen "pakko tehdä postaus" -juttu siitä ja se ei kuulosta mukavalta :) Lisäksi se oli ehkä tosiaan vähän turhan laaja juttu.

   Joku (en nyt muista kuka) jo tuosta kirjoittikin, että kävijät olivat tipahtaneet selvästi haastepostauksien jälkeen. Taitaa moni bloggaaja noita tilastoja kuitenkin aika aktiivisesti seurata? Minä ainakin katson monen monta kertaa päivässä statistiikkaa ja päässäni analysoinkin vähän mitä siellä tapahtuu ja miten ihmiset käyttäytyy. Tästäkin voisi tehdä analyyttisen pohdinnan, minä kellonaikoina ja päivinä ihmiset parhaiten lukevat postauksia :) Ihan esimerkkinä vaikka, emme julkaisseet sinällään valmista uusinta postausta nyt illalla koska ihmiset katsovat VOF-finaalia ;) Parhainta blogilukuaikaa ovat sunnuntai aamupäivät :)

   Tulipa taas runoiltua pitkästi..

   Poista
  3. Ja jatkankin vielä! Oli myös mukava huomata meidän blogimme olevan tuolla alkulähteillä ja miten laajalle lyhyessä ajassa levinnyt :)

   Poista
  4. Kaikki bloggaajat jotka minä tiedän seuraa noita tilastoja ÄÄRETTÖMÄN tarkasti. Esim. noin kerran tunnissa. Ja tarkastaa kommentit tietenkin siinä samalla :)

   Itsehän olen tehnyt tuota kuvahaastetta varsin piiiiitkällä kaavalla ja sen paras puoli on, kun tuleekin esiteltyä/kuvattua sellaisia asioita, mitä ei muuten varmasti tulisi. Kuten laatikkojen sisältöä :D

   Poista
  5. Petterin kanssa luettu samoja havaintoja joistakin blogeista. White and Fresh -blogin Inanaa ainakin mainitsi jossakin postauksessaan, että sisustuskuvahaastepostausten aikana kävijämäärät laskivat.

   Suoraan sanottuna minullakin on vähiten klikattuja juttuja kyseiset neljän viikon sisustuskuvahaasteet. En kuvannut neljää viikkoa loppuun asti, kun niitä ei juuri luettu. Palasin tekemään niitä juttuja, jotka ovat tähänkin asti kiinnostaneet. Tällä hetkellä tosin tuntuu, ettei edes ehdi bloggailla.

   Kiitos Ennelle tästä.

   Poista
 10. Ahaa...mielenkiintoista...hmmm!
  Ja vielä? Mitä kaikkea virtuaalirahalla saatiin?
  ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Himotuimmat tuotteet selviää tänään myöhemmin (luultavasti hyvin myöhään). Veikkauksia otetaan vastaan ;)

   Poista
 11. Hei insinööri, nyt otat sen poran käteen ja tuut viimeisteleen tän sun yksiöprojektis tai mä teen tilaston siitä, kuinka kauan noi ikean tauluhyllyt on maannu tos lattialla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kai se on tultava jos nainen pyytää poraamaan :)

   Poista
 12. Mahtava postaus! :D Rakastan tilastoja vaikken insinööri olekaan, ja tämä oli oikeasti mielenkiintoista luettavaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loistavaa, että ainakin minulle ennestään tuntematomatkin tykkää. Näiden kommenttien jälkeen en voi olla takemättä lisää tilastoja ja analyysejä.

   Poista
  2. Juu, lisää vain näitä, ja kiitos tuosta uudesta tilastopostauksesta! :)

   Olen jo jonkin aikaa ollut blogisi lukijana (loistava blogi muuten!) mutten ole tainnut kommentoida aiemmin...

   Poista

Saa kommentoida, mä en pure.