9.1.2014

Lamppua metsästämässä?



Millaista lamppua sitä pitäisi laittaa noihin uusiin valaisimiin? Kuulostaa hyvin yksinkertaiselta kysymykseltä, mutta eipäs se ollutkaan. Kaapista kaivoin lamppuvaraston esille ja kun niistä ei löytynyt mitään sopivaa painelin kodinykköseen hakee pari sopivaa...

...mutta eipä tuo homma sielläkään mitenkään helpottunut. Vaikka hehkulamput ovat historiaa ja voisi luulla, että nyt olisi helppo valita sopiva lamppu, ei se sitä todellakaan ollut. Löytyy halogeni- , energiansäästö- ja led-lamppua. Miten niitä erillaisia lamppuja voikin olla niin paljon? On eri tehoisia, värilämmöltään erillaisia, nopeasti syttyviä, todella kestäviä ja himmennettäviä.

No en ota kantaa mikä noista lampuista olisi paras vaihtoehto, mutta eroja niiltä löytyy.

Kaksi tärkeintä seikkaa minulle oli valojen sopiva värilämpötila ja tehokkuus. Hehkulamppujen keltainen n. 2700K valo saisi nyt jäädä historiaan ja kodin tunnelmaa tultaisiin viilentämään "kylmemmällä" valolla. Varastosta minulta löytyi 4000K lamppuja, mutta niiden valo on ainakin omaan makuuni olohuoneeseen liian puhdas ja kylmä. Tästä syystä päädyin 3000K lamppuihin joita löytyy erittäin hyvin kaupoista. Lisäksi keittiössä valonlähteenä toimii pari Muuton E27 valaisinta, joissa on halogeeni -polttimot. Näiden värilämpötila on n. 2800K. Testasin olohuoneen valaisimiin kylmempiä lamppuja, mutta kontrasti olohuoneen ja keittiön valojen välillä oli liian suuri. Perus 2700K lampun kanssa taas seinistä tuli entistäkin keltaisempia ja se ei nyt oikein sopinut suunnitelmiin.

Yksi tärkeimmistä kriteereistä valojen värilämpötilan valinnassa olikin, niiden sopivuus muiden saman tilan valojen kanssa.

Myös tehokkuuden kanssa sain hiukan aikaa hakea sitä The parasta vaihtoehtoa. Olohuonetta koristava Norm69 -valaisin on näyttävä ja vielä näyttävämpi kun se on päällä. En kuitenkaan tykkää viettää iltoja missään kirkasvalokylvyssä, joten lampun tehokkuus tulee jäädä varsin alhaiseksi. Lisäksi samassa tilassa on hyvin usein päällä myös muutkin tilan valaisimet (koska ne on vain niin hienoja) Testasin tietty miltä näyttää kun laittaa 20W lampun kiinni. Ei hyvä, en suosittele kotitalouksiin (paitsi esim. kodinhoitohuone).

Lopulliseksi polttimoksi valikoitui 9W / 3000K Airam Oiva lamppu. Kooltaan riittävän pieni, ei liian tehokas ja valo ei ole keltainen, mutta ei myöskään sairaalanvalkoinen. Ikean PS -jalkavalaisimeen valitsin vielä himmeämmän 8W / 3000K  MEGAMAN -lampun ja spottivalaisimeen tuli Ikean LED kohdevalo (joka taitaa olla 2800K) Ruokailupöydän päällä olevassa Unifold -valaisimessa majailee 11W / 3000K valo (varjostin suuntaa valon selkeästi alaspäin, joten siksi hieman tehokkaampi lamppu) Ainoa valaisin mikä kaivaa vielä lamppua on tuo Muuton Pull -valaisin. Siinä on himmennys ja peruskaupoista (Kodin1, Ikea, Hong-Kong, Tarjoustalo) ei löydy viileämpää kuin 2800K lamppua joka olisi himmennettävä. Verkkokauppa.com valikoimista pitäisi kyllä löytyä sopiva, mutta se vaiva... ei vain jaksa.

Ennen valovinkit

1. Valo on valkoista ja liika on liikaa
2. Monta pientä valoa on parempi kuin yksi iso.
3. Valolla on tarkoitus

4 kommenttia:

  1. Hei valopää :) Kiitza vinkeistä. Mullaki on ollu työnalla tää kun kaikki on eriparia, mutta en ole saanut aikaiseksi.

    VastaaPoista
  2. Yksi tärkeä tekijä näissä energiansäästö- ja led lampuissa on sen syttymisaika eli ostakaa nopeasti syttyviä vain. Lumenenssi arvokin on tärkeä kun se kertoo valo tuoton määrän.

    Tärkeät pointit lamppua valitessa.
    K= Kelvin eli värilämpötila
    lm = Lumen eli valonmäärä
    W= Wattimäärä eli sähkön kulutus (uudet lamppu tyypit) eli ei tarkoita lampun tehoa.

    The J

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä vain Mr J. Raportaasi jäi hieman vajaaksi ja tuo lamppujen syttymisnopeus jäi käsitelemättä kokonaan. Sillähän tietenkin on merkitystä etenkin sellaisissa tiloissa minne lamppu halutaan saamaan nopeasti syttymään (Kuten eteinen). Uusissa lamppupakkauksissa tuo kuitenkin on esitetty varsin selkeästi ja yleisesti ottaen LED valot syttyvät ja pääsevät täyteen valotehoonsa nopeammin kuin loisteputkilamput (puhekielessä usein energiansäästölampuiksi kutsutut). Minulla ei tällä kertaa ollut asian kanssa ongelmia, koska kyseessä on valot, jotka saavat syttyä ihan rauhassa.

      Toinen asia mikä jäi käsittelemättä on lampun käyttöikä, joka ilmoitetaan pakkauksissa käyttötuntienmääränä ja avaus ja sammutuskertojen määränä. Ei minusta ole mitenkään oleellinen asia kuluttajalle.

      Huomasit myös, että en käyttänyt tosiaankaan tuota valonvirran yksikköä Lumen (lm), kun vertailin noiden lamppujen valovirran määrää (kutsutaan myös valomääräksi). Tämähän ei ole sama kuin valoteho, joka taas kertoo kuinka hyvin lamppu tuottaa valoa tarvitsemaansa tehoon nähden. LED, energiansäästö ja halogeenivaloissa kun nuo valojen sähköteho (W) ei ole suoraan samassa suhteessa valovirrannäärään (lumen). Eli niiden valoteho on erillainen (lm/W) Ja nuo sähkötehot mistä postauksessa puhuin, kertavat siis ainoastaan valon tarvitsemasta tehonmäärästä, jonka SI-järjestelmän mukainen yksikkö on W. Päädyin tähän virheelliseen vertailutapaan lähinnä siksi, että kaikki ostamani lamput olivat muuten samanlaisia loisteputkivalaisimia, mutta niiden teho ja sitä kautta valomäärä vain vaihteli.

      Pitänee ehkä käsitellä asiaa vielä hiukan perusteellisemmin ja ottaa silloin huomioon myös muut tärkeät seikat joita en maininnut laisinkaan, kuten varontoistokyky, valovoima jne.

      Se on kuitenkin tärkeintä, että lamppuja vertaillessa kannattaa käyttää suureenaa valomäärää (lm)

      Poista

Saa kommentoida, mä en pure.